Kissojen sielunelämä ja ovien olemassaolo

22.04.2020

Ne, joilla on kissoja tai ne, jotka ovat joskus olleet kissojen kanssa tekemisissä, saattavatkin tunnistaa näistä hetkistä jotain tuttua. Aiheena tänään oven avaaminen kissalle. 

Minä herään aikaisin. Aamutouhuihin kuuluu eläinten ruokinta, omat kahvit ja aamupala sekä kissoille ovien availu. Eniten aikaa tosiaan menee viimeisimpään.

Meillä on kuusi kissaa, joista yksi on vain sisällä. Muut kulkevat maatilantöissä. (Tiedän, että osa ihmisistä on sitä mieltä, ettei kissa kuulu Suomen luontoon ja ne pitää pitää kiinni tai sisällä. Ne kuitenkin pitävät hiiri- ja muun jyrsijäkannan kurissa. Ovat siis tärkeitä työläisiä, enkä puutu tähän sen enempää.)

Mutta takaisin ovien availuun. Eli aamuisin siis viisi kissaa haluaa ulos ja sisälle. Monesti. Ehkä. Taas. Ei sittenkään. Kohta. Yksi haluaa ensin syödä. Yksi haluaa heti ulos. Siis heti, olisi pitänyt päästä jo. Kolmas venyttelee oven edessä ja on fifti-sixti mahdollisuus, että kissa menee ulos ensimmäisellä oven avauksella. Neljäs olisi tulossa sisälle kun viides miettii vielä eteisessä että mitähän sitä tekisi.

Yhtäaikaa kahden kissan ulos meneminen on aika epätodennäköistä. Oven avausta voi myös pyytää ihan vain tarkistaakseen sään. Ulkoilu voi tarkoittaa portailla pyörähtämistä tai usean tunnin ulkoilua.

Ja auta armias, jos et heti ole ovea avaamassa, kun oven avausta pyydetään! Yksi alkaa huutamaan, toinen hyppii oven kahvaan, kolmas mulkoilee.. Ja kun menet avaamaan, yksi on jo päättänyt, ettei taida sittenkään mennä ulos, meni liian kauan. Ehkä kohta.

Mörkö-kissa on oppinut avaamaan oven. Muutaman kerran aamulla ovi on ollut auki ja sisälämpötila senmukainen. Olipa kerran pässikin sisällä yöllä. Heräsin ja luulin unessa kuulleeni pässin äänen. Mutta ei, keittiössähän se oli, söi kissojen ruokia. Sisäpihan ovi täytyykin pitää lukossa ihan vain kissan takia. Oli meillä hevonenkin joka avasi oven. Kerran mies ihmetteli töistä tullessa että miksi koirat on ulkona ja ovi selällään.. Sunna <3

Ja siis kesäaikaan tähän kahden oven taktiikkaan liitetään vielä pari ikkunaa, joista olisi niin mukava kulkea..

Näin meillä. Mites teillä?